Muzeul Tehnic

MUZEUL NATIONAL TEHNIC „Prof. Ing. DIMITRIE LEONIDA”

CONTACT:

Str. Candiano Popescu, nr 2, cod 040583, sector 4, Bucuresti

Tel: 021/ 3065160; 0372050160;

Site: www.mnt-leonida.ro

PROGRAM VIZITARE:

Miercuri – Duminica intre orele 9:00 si 17:00

ISTORIC

Pionier al progresului tehnic in Romania, Dimitrie Leonida (1883- 1965) fonda in anul 1909 Muzeul Tehnic din Bucuresti, avand ca model Muzeul Tehnic din München (1903), vizitat de Leonida in toata perioada studiilor universitare efectuate la Scoala Politehnica din Charlottenburg (1903-1908).

Muzeul Tehnic din Bucuresti s-a dorit ‘o scoala a scolilor’ in care vizitatorul sa poata sa-si desavarseasca si sa imbine cunostintele teoretice cu cele practice.

Intors in tara in 1908, Dimitrie Leonida intemeiaza prima Scoala de Electricieni si Mecanici din Romania, scoala unde invatamantul era gratuit, cheltuielile fiind suportate de fondator. Cu elevii sai, profesorul Dimitrie Leonida a strans primele piese care au constituit nucleul viitorului muzeu. Muzeul a functionat in primii doi ani in acelasi sediu cu Scoala de Mecanici si Electricieni din strada Mendeleev (fosta Primaverii), donata municipalitatii de catre ing. Chiru, cu clauza testamentara ca aceasta cladire sa fie utilizata pentru invatamant si cultura de catre muncitori.

Din 1928, muzeul a fost adapostit intr-unul din pavilioanele existente in Parcul Carol I, iar din 1935 in actuala cladire.

Colectiile muzeului reunesc peste 5.000 de exponate, care reprezinta tot atatea marturii despre evolutia tehnicii si care sunt adunate in 300 de colectii. Aceste colectii sunt structurate in muzeu in urmatoarele sectoare: mecanica, magnetism si electricitate, descarcari in gaze, fizica atomica, caldura si masini cu abur, energetica, auto-moto-velo, iluminat, optica, foto, cinematografie, inregistrarea si redarea sunetului, telecomunicatii, masini de calcul si tiparit, aviatie si aerospatial, hidraulica, masini industriale, electrotehnica, siderurgie, masini unelte. Din totalul patrimoniului detinut, un numar de aproximativ 800 de exponate fac parte din categoria tezaur.

Ceea ce deosebeste acest muzeu de altele cu acelasi profil este caracterul sau pronuntat didactic, fondatorul dorind ca muzeul sa fie acel loc in care oricine sa poata vedea sau actiona mecanisme care ilustreaza legile mecanicii, ale electricitatii si magnetismului etc. Aflat din anul 1953 in proprietatea Ministerului Energiei Electrice, din anul 2000 in administrarea SC ELECTRICA SA si din anul 2005 in administrarea S. „FISE Electrica Serv” – S.A. , MUZEUL NAŢIONAL TEHNIC „PROF. ING.DIMITRIE Leonida”, institutie cu o traditie de aproape 100 de ani, reprezinta un panteon al stiintei romanesti si universale.